Tuesday, May 8, 2007

Laks med fennikkel- og korianderfrø




Av og til er lysten på god mat langt større enn lysten til å lage den gode maten. Dessverre er det forjævlige utvalget i de fleste butikker i Norge med på å gjøre denne situasjonen vanskeligere, fordi all maten kommer frossen og i latterlige stykningsdeler. Hvis nordmenn hadde vært bedre mennesker ville vi hatt flere ferskvaredisker, hvor maten ville vært noe dyrere, men uendelig bedre. Da ville det vært såre enkelt å lage god middag på tyve minutter. Oppskriften ville vært som følger:

- Kjøp ett stk fint laksestykke uten skinn og ben hos din venn fiskehandleren
- Gå fornøyd hjem, lykkelig over å kunne ha en slik fagmann tilgjengelig
- Sett på en grillpanne på medium varme (hvis du har en nonstickvariant i aluminium bør dette utsettes til senere. Min grillpanne er i støpejern og veier flere kilo. Elementær termodynamikk gir da lang oppvarmingstid)
- Sett en passe mengde Jasminris til koking. Én del ris, 1,5 deler vann, og en halv ts salt per porsjon. Ikke glem salt, da blir risen en trist affære.
- Legg laksen i lunken saltlake (både for smak og for temperatur)
- Vent til det er ti minutter siden risen begynte å koke
- Tørk laksen, vend den i olje, så i rikelig med lett knuste fennikkel- og korianderfrø
- Grill den to ganger på hver side (så du får et tøft kryssmønster), men ikke overstek den
- Bland soyasaus og wasabi fra tube
- Ha den ferdigkokte risen i en bolle og hvelv denne over på tallerkenen. Dette har kun pynteverdi, men man spiser med øyet også
- Legg den ferdige laksen et passende sted på tallerkenen.
- Spis

2 comments:

Jahn said...

Herlig hvordan en får trist ris med salt i vannet!

Jørgen said...

Nå må du lese setningen én gang til Jahn, risen blir en trist affære om du glemmer saltet. Så salt=glad ris