Wednesday, May 2, 2007

Supperevolusjonen
Revolusjonens vinder blåser gjennom kjøkkenet mitt, men det er en grønn og fin revolusjon, ikke en rød og fæl en. Inspirert av en av Gordon Ramsays TV-opptredener, og drevet av økonomisk vodkabakrus har jeg siden i høst gått løs på alle de frosne grønnsakene man finner i frysediskene i selv de tristeste butikkene i Norge. Slik kan min revolusjon knyttes opp mot den røde revvolusjonen, ved at man selv med et råvareutvalg og en økonomi en kommuniststat verdig kan lage herlige supper.

Den grønne ertesuppevarianten er kjent fra klassisk fransk kjøkken, da gjerne under navnet Creme Ninon, men det er varianten med frossen brokkoli som er blitt slageren i mitt kjøkken.

Brokkoli er nok en undervurdert grønnsak, som stort sett har fungert som oppfyllelse av kostsirkelen, slik at man skulle bli stor og frisk. Men korrekt behandlet er brokkoli kjempegodt. Den kan kokes eller gratineres, eller moses, eller lages suppe av.

Som alle grønne grønnsaker er knepet for å bevare den flotte grønnfarven kort varmebehandling. To mekanismer gjør at grønne grønnsaker mister farven: Varme og et enzym gjør at klorofyllet blir vannløselig, og de samme faktorene gjør at et magnesiumatom i klorofyllet blir borte, noe som medfører at farven blir gråere. Begge disse faktorene kan minimeres ved å holde koketiden kort, og avkjøle i isvann hvis grønnsakene ikke skal serveres med en gang. Det kan også hjelpe å gjøre kokevannet basisk, da overskuddet av hydrogenioner i surt vann vil føre til at magnesiumet i klorofyllet byttes ut med hydrogen. For de spesielt interesserte er dette en overgang fra klorofyll til feofytin. For alle andre holder det å vite at grønne grønnsaker skal kokes kort, i rikelig kokende vann (slik at ikke temperaturen faller for mye når grønnsakene legges i).

Brokkolisuppe

Denne fremgangsmåten kan med hell prøves på flere grønnsaker. Det finnes et hav av grønnsaker å ta av.

En porsjon

250 g fryst brokkoli
3 dl vann
2 ts salt

Kok opp vann og salt, ha i brokkoli, la det koke til det er mørt. Fyst brokkoli er som regel forvellet, og trenger egentlig bare å varmes. Kjør i en blender. Hvis du ikke har blender kan du bruke stavmikser, men det pleier å være vanskelig å få til en glatt tekstur med stavmikser. Smak til med salt. Server. Vanskeligere er det ikke.

1 comment:

Anonymous said...

Jørgen, Jørgen, Jørgen! Godt å høre at noen verdsetter suppe og mat som en nevneverdig del av livet. Og ellers -takk for utfordringen til utdrikningslaget. Det gikk vel tålelig greit, og smakte godt, selv om kjøkkenet led litt under min promille da jeg glemte å bruke lokk da jeg laget ertepuré.