Tuesday, June 5, 2007

En slags burger


Over det ganske land blåser det en frisk grillbris, og hele folket er i grilling. Grilling er en kombinasjon av sosialdemokratiets dele-på-alle og markedsliberalismens mobilitetstankegang, toppet med sosialismens yt etter evne, få etter behov-prinsipp (kokken gjør all jobbingen, resten later seg i gresset og man går alltid tom for mat, fordi menneskets grådighet er forbløffende), men det er sjelden denne konstellasjonen er så trivelig som i en park om sommeren.

Hamburger er noe av det beste å grille, siden det kan spises med fingrene, er enkelt å lage, krever ingen verktøy med på utflukt og er veldig veldig godt om man gjør det riktig.

Det beste er å blande halvt om halvt okse og svinekjøtt. Bruk da seige, fete oksestykker (bog, nakke e.l.) og nakkekoteletter eller ribbe av svin. Burgerne bør ha 20-25% fett, ca 10 prosentpoeng mer enn vanlig kjøttdeig. Hvis man tar seg bryet kan dette fikses med ister (svinefett) og en mikser, men det går helt greit med kjøttdeig naturell. Lager du deigen selv, kverner du kjøttet i en kvern, eller kjører det i en kjøkkenmaskin. Pass litt på at det ikke blir for varmt, da kan fettet skilles ut fra kjøttet.

Jeg har smaksatt burgerne med sopp, mest fordi jeg ikke hadde noe annet tilbehør, og Gildes kjøttdeig er ikke god nok til å spises au naturel. Som tilbehør kan du ha f.eks en delig syrlig sitronaioli og grillet focaccia (veldig mye bedre enn de vanlige hamburgerbrødene, skjær av skorpen så blir det deilig og mykt)

Burgerne:- 400 g grovkvernet kjøtt, helst okse/svin med mye fett
- 1 ss salt
- 2 sjalottløk, finhakket
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss tørket skogsopp

Legg soppen i bløt i litt vann i ti minutter. Stek løk og hvitløk i olivenolje til de er blanke. Ha i finhakket sopp og stek videre i et minutt. Hell på bløtleggingsvannet og la det koke helt inn (men ikke svis). Avkjøl. Bland kjøttdeig med salt og løk/soppmiksen. Bruk hendene og ikke jobb deigen for meget, da blir burgerne harde. Form fire burgere med vætede hender (da klisser det ikke så fælt). Pakk disse i alufolie og ta med ut i solen. Grill dem på begge sider til de er ferdige

Sitronaioli

- En eggeplomme
- Saft av ½ sitron
- ½ ts salt
- Ett hvitløksfedd, uten grønne skudd
- To dl smakløs olje (raps, soya, solsikke)

Bland eggeplomme sitron og hvitløk i en foodprosessor. La den gå mens du gradvis tilsetter oljen, sog smaker til med salt tilsist. Evt gjør det manuelt, men da må du piske som en gal mens du heller oljen veldig forsiktig i.

No comments: