Wednesday, March 31, 2010

Gjenoppstandelse, del 1
1 Peter 1:3

Praise be to the God and Father of our Lord Jesus Christ! In his great mercy he has given us new birth into a living hope through the resurrection of Jørgen from the dead

Fra spøk til alvor; lenge siden jeg har forfattet noe, men heldigvis ikke lenge siden jeg har laget noe godt å spise, så i Jesu ånd kommer jeg til å ha min egen lille påskeføljetong kretsende rundt oppstandelse. Så får tiden vise om jeg gir opp igjen på Kristi Himmelfart, eller om jeg starter en farsott som skal plage folk i de neste 2000 år.

Nok prat, på tide med mat.

Egg er nokså tett forbundet med påske, og særlig frokoster med egg, juice og kaffe er en sikker slager. Dessverre er det mange som ikke er særlig flinke til å lage egg, det være seg omelett, eggerøre, speilegg eller kokt egg, det er enten tørt, eller brent og rått.

En gammel klassiker som bør hentes frem igjen er egg i cocotte. Ved å steke eggene hver for seg i ovnen, evt i et vannbad blir det like enkelt å lage en luksuriøs frokost til seg selv som til 15 stk, og hvis man i tillegg bytter ut bacon med noe annet animalsk slipper man stekeosen som altfor ofte setter rammene rundt "luksusfrokoster".

For å gjøre det hele litt mer interessant har jeg brukt andeegg - de smaker mye mer enn hønseegg, men er selvfølgelig vanskelig å få tak på i mitt lille land - og revet røkelaks. Jeg synes røkelaks til egg som regel blir litt dominerende, særlig om man skjærer skivene selv, hvis man i stedet har en bit laks (dette går med stekt bacon i hele stykker også) i fryseren og et skarpt rivjern, kan man lage en slags shave-ice av laks, som gir deg akkurat den mengden med røksmak du er ute etter.

Andeegg i cocotte med revet laks

1 egg per pers
to-tre spiseskjeer kremfløte
litt smør til å smøre formene
salt
pepper
gressløk
Fryst røkelaks

Bruk små ildfaste former, smør disse med litt smør. Kakk i ett egg i hver, dryss på salt, kvern på pepper og gressløk. Slå over fløte. Sett formene i vannbad og la dem trekke til de er ferdige. Tiden det tar er avhengig av veldig mange variabler, i dag morges tok det omtrent 15 minutter for min del. Plommen skal være ganske flytende, og hviten skal ikke være helt stiv. Ta ut formene og riv over en passe mengde røkelaks. Serveres med en skje og kanskje litt brød.

Jeg lagde mitt vannbad i en kjele på ovnen, ikke i langpanne i ovnen, noe som fungerte veldig bra. Tror jeg skal forske litt mer på vannbad, og komme tilbake til det i et senere innlegg

1 comment:

Espen Nersveen said...

Ohoi der.
Jeg fikk linken av din søster som jeg drakk en pils med tidligere på dagen.
Vet ikke om du husker meg men møtte deg på en fest på majorstua some time back, jeg er enda høyere enn deg og har langt hår.
anyway, fine ting du skriver om, så du må skrive oftere, mye oftere. :-)

har selv en liten matsite - http://heiamat.no

Ta gjerne en titt, snakkas

Espen